Sjeti se hrabrosti, svjedoči vrijednosti. Kupuj braniteljsko.

BRANITELJSKE ZADRUGE KAO POTENCIJAL RAZVOJA ZELENE ENERGIJE

Ministar za pitanja branitelja Hercegovačko neretvanske županije Oliver Soldo nazočio je u Sarajevu sastanku kojeg je organizirao Savez zadruga u Federaciji Bosne i Hercegovine, a riječ je o razvoju braniteljskog zadrugarstva u Federaciji Bosne i Hercegovine, odnosno u Bosni i Hercegovini, na kojem su također nazočili i Senad Ćerimović, predsjednik Saveza zadruga u Federaciji Bosne i Hercegovine, Mirsad Hubanić, tajnik Federalne privredne komore, Nagib Hadžić, predsjednik Saveza zadružnih revizora u Federaciji Bosne i Hercegovine, Azer Kaljanac, član Upravnog odbora Udruženja braniteljskih zadruga sarajevske regije.

U svom obraćanju ministar Soldo prenio je pozitivna iskustva iz prakse koju Ministarstvo za pitanja branitelja primjenjuje u Hercegovačko neretvanskoj županiji.

Obzirom da je braniteljsko zadrugarstvo respektabilan privredni sektor, sa djelom već i izgrađenim infrastrukturnim resursima i drugim vrijednostima ovog vida privređivanja, a radi daljnjeg unapređivanja i razvoja potrebno je učiniti nove korake. Upravo je to bila tema razgovora ovog sastanka na kojem su bili pozvani predstavnici Entitetskih zadružnih saveza, Federalna gospodarska komora, Referalni centar branitelj/borac Zadrugar i Udruženja braniteljskih zadruga sarajevske regije.

Posebno je istaknuto kao nove prilike za braniteljsko zadrugarstvo razvoj kroz zelenu energiju, odnosno mogućnost uključivanja braniteljskih zadruga u projekte zelene energije. Pozicioniranje zadrugarstva u Federaciji Bosne i Hercegovine, u Bosni i Hercegovini, u gospodarskoj sferi kao humanije gospodarenje i poslovanje, uz mogućnost popunjavanja niša koje nisu od interesa javnom sektoru.

Također dogovorena je suradnja za zajednički promotivni nastup, odnosno ciljana promidžba zadrugarstva, te razmijene iskustava braniteljskih zadruga sa područja Hercegovačko neretvanske županije i Kantona Sarajevo, te predložen studijski posjet braniteljskim zadrugama u Republici Hrvatskoj i nastup na međunarodnom sajmu u Goraždu. 

Pri koncu sastanka nazočnim se pridružio i Mirsad Jašarević, predsjednik Federalne gospodarske komore, koji je u svom pozdravu naglasio važnost prepoznavanja prilike uključivanja braniteljskih zadruga u gospodarenje zelenom energijom.