Sjeti se hrabrosti, svjedoči vrijednosti. Kupuj braniteljsko.

MINISTAR SOLDO NAZOČIO TRENINGU U OBLASTI PČELARSTVA ZA ŽRTVE MINA U BANJA LUCI I PČELARSKOJ AKADEMIJI U SLOVENIJI

Edukativni trening iz područja pčelarstva za žrtve mina u Bosni i Hercegovini održan je u Banja Luci od 10. do 13. listopada 2022. godine, a realiziran je u okviru projekta „Pčelarstvo kao alat u osnaživanju žrtava mina u Bosni i Hercegovini – faza 2“ kojeg realiziraju ITF Enhancing Human Security Slovenija, Organizacija USAD i Pčelarska akademija Slovenije uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije.

Svrha projekta je osnaživanje pčelara, žrtava mina, osoba s invaliditetom iz Bosne i Hercegovine, znanjem koje će pomoći u poboljšavanju učinkovitosti, djelotvornosti i isplativosti pčelarske djelatnosti u budućnosti. Naglasak u projektu odnosi se na promociju pčelarstva među žrtvama mina, kao mogućeg izvora prihoda. Cilj treninga je osposobiti žrtve mina za vođenje biznisa u području pčelarstva, mogućnost nabave pčelarske opreme i umrežavanja pčelara.

Nakon Banja Luke pčelari, žrtve mina, boravili su u Murskoj Soboti u Sloveniji na promociji pčelinjih proizvoda koja je upriličena u Udruženju paraplegičara Prlekije i Prekmurja. Pčelari su u periodu od 25. do 27. listopada 2022. imali teorijski i praktični rad s pčelarima iz Slovenije u cilju razmjene iskustava u oblasti pčelarstva, s naglaskom na glavnu temu uzgoja i selekcije matica i apiturizam. Trening je održan u Prvom pčelinjaku za invalide u Murskoj Soboti.

RC Zadrugar MINISTAR SOLDO NAZOČIO TRENINGU U OBLASTI PČELARSTVA ZA ŽRTVE MINA U BANJA LUCI I PČELARSKOJ AKADEMIJI U SLOVENIJI

Ministar za pitanja branitelja HNŽ-a Oliver Soldo izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem na ovom projektu te pokazao interes da se slična iskustva prenesu i na braniteljske pčelarske zadruge u HNŽ-u. A posebno jer je iskustvo iz Apiterapije i Api turizma kompatibilno sa Strateškim planom razvoja braniteljskog poduzetništva, koji je u fazi usvajanja na Vladi HNŽ, a značajno će doprinjeti održivosti Programa upošljavanja i samoupošljavanja branitelja u HNŽ.

Sudionike je primila i ministrica poljoprivrede, šumarstva i prehrane Slovenije Irena Šinko, izaslanik ministara poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede Republike Srpske Borisa Pašića, direktor ITF-A Enhancing Human Security veleposlanik Tomaž Lovrenčić, predsjednik organizacije amputiraca USDAS Republike Srpske Željko Volaš, te Matjaž Florjanc Lukan iz Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije.