Sjeti se hrabrosti, svjedoči vrijednosti. Kupuj braniteljsko.

ODRŽAN OKRUGLI STOL „RAZVOJ BORAČKOG ZADRUGARSTVA“

U organizaciji Ministarstva za pitanja boraca HNK  i Referalnog centra „Branitelj/borac zadrugar“ danas je u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru održan Okrugli stol na temu „Razvoj boračkog zadrugarstva i drugih oblika preduzetničkog organiziranja boraca na tržištu rada“.

U ime dr. sc. Nevenka Hercega, predsjednika Vlade HNK Okruglom stolu prisustvovao je Veselko Čerkez šef Kabineta predsjednika Vlade.

„Cilj Okruglog stola je edukacija boraca u skladu sa našim programom i željom da im se osigura mogućnost da sami proizvode.

Svim našim podrškama u Programu samozapošljavanja boraca kroz boračke zadruge, OPG-ove, obrte ili samostalne boračke poljoprivrednike, te kroz današnji okrugli stol, angažirajući struku: Zadružni Savez Federacije i REDAH želimo dati podršku zadrugarstvu, te educirati borce kako napisati poslovne planove i napisati  projekate za “povlačenje” sredstava od donatora i iz EU fondova.

Zahtjevi koji su proizašli iz Okruglog stola su takvi da je potrebno urediti legislativu iz ovoga područja kako bi se država puno više uključila u davanje poticaja borcima- proizvođačima,“ rekao je u izjavi za medije Oliver Soldo, ministar za pitanja boraca HNK podsjetivši na to kako Ministarstvo na godišnjem nivou izdvaja 250.000,00 KM za program podrške razvoja boračkom zadrugarstvu, OPG-ova i boraca poljoprivrednika.

Okruglom stolu prisustvovali su i ministri u Vladi HNK: Željko Laketić, Slađan Bevanda i Stjepan Krasić.