RC “ZADRUGAR” sudjelovao na radionicama  PEF MED PROJEKA u suradnji sa Agronomskim prehrambeno-tehnološkim fakultetom sveučilišta u Mostar.

U sklopu projekta PEFMED PLUS Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru je održao tri radionice.

Ovaj projekt ima za cilj podizanje svijesti o utjecaju tradicionalne proizvodnje hrane na okoliš, provođenje programa obuke o rezultatima koji su prethodno postignuti s PEFMED projektom, prijenos znanja poljoprivrednim proizvođačima hrane, klasterima i javnim institucijama te ratificiranje protokola i memoranduma o razumijevanju s gore navedenim ciljnim skupinama kako bi se osigurao održiv plan.

Prvi trening je bilo održan 18.3.2022. godine u okviru Interreg Mediteran projekta PEFMED PLUS

Na prvom treningu predstavljen je projekt PEFMED PLUS te set alata kojima se može procijeniti učinak poljoprivredne proizvodnje na okoliš. Alati su rađeni prema novoj ekološkoj oznaci Europske unije „PEF“ (Product Environmental Footprint), a prilagođeni su poljoprivrednoj proizvodnji.

Svrha treninga je prijenos iskustava, znanja iz završenog projekta PEFMED čime bi se unaprijedila sposobnosti tvrtki kako bi mogle odgovoriti na potrebe potrošača i proširenje tržišta za zelene proizvode te povećanje konkurentnosti mediteranskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Nakon prvog treninga u sklopu projekta PEFMED PLUS Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru je 26.4.2022. godine, u restoranu „Romanca“ održao je i drugi trening za proizvođače, prerađivače i ostale dionike.

Dionici su upoznati s wiki platformom projekta koja sadrži repozitorij glavnih rezultata projekta i zelenog poslovanja, što je zapravo skup dokumenata s preporukama usredotočenim na poboljšanje i promicanje povoljnog preuzimanja mjera za smanjenje utjecaja prerade hrane na okoliš.

Treća radionica se održala 27.05.2022g. u restoranu “Romansa” gdje su dionici upoznati sa Socio- ekonomskim KPP alatom.

Dionici eventa istakli su zadovoljstvo ponuđenim treningom, te se zahvaljujemo Agronomskom prehrambeno-tehnološkom fakultetu i kordinatoru projekta doc.dr.sc. Jurici Primoracu.