Sjeti se hrabrosti, svjedoči vrijednosti. Kupuj braniteljsko.

Utemeljenje Hrvatske republike Herceg Bosne 1993. godine

Na današnji dan, 1993. godine utemeljena je Hrvatska republika Herceg Bosna.

Hrvatska republika Herceg Bosna bila je hrvatska upravna jedinica u sklopu Republike Bosne i Hercegovine, koja je 28. kolovoza 1993. godine izrazla iz Hrvatske zajednice Herceg Bosne utemeljene 18. studenoga 1991. kao političke, kulturne, gospodarske i područne cjeline Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Hrvatska republika Herceg Bosna bila je, uz Hrvatsku i Republiku BiH, supotpisnica Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994., kojim je dogovoreno stvaranje Federacije BiH kao zajednice hrvatskog i bošnjačkog naroda, s ciljem kasnijeg federaliziranja cijele države.

“U najtežim ratnim zbivanjima utemeljena je Hrvatska republika Herceg-Bosna, a malo se do toga danas promijenilo. Mišljenja sam da moramo čuvati vrijednosti za koje su poginuli hrvatski branitelji. S ovog mjesta šaljemo poruke da smo se spremni boriti za opstojnost i budućnost hrvatskog naroda”, rekao je ministar za pitanja branitelja u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije Oliver Soldo. Osvrnuo se i na to da neki danas Herceg-Bosnu nazivaju “takozvanom”.

NA DANAŠNJI DAN, 1993. GODINE UTEMELJENJE JE HRVATSKE REPUBLIKA HERCEG BOSNA

“Oni koji omalovažavaju Herceg-Bosnu, omalovažavaju i hrvatski narod i njegove branitelje koji su ginuli za slobodu. Nikada nismo bili izvan okvira BiH, a ovaj prostor kojega nisu mogle obraniti tadašnje institucije BiH obranili smo mi”, poručio je Soldo. Po njegovim riječima, Hrvati su kao narod ranih devedesetih jasno prepoznali sve opasnosti koje vrebaju te su se samoorganizirali kroz Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosne, HVO i Hrvatsku republiku Herceg-Bosne. “Ona područja gdje su Hrvati živjeli, a koji se nisu na taj način organizirali platila su, nažalost, veliki danak. Kasnije su neki pokušali prekrajati povijest i oduzeti ono što je hrvatski narod obranio i oslobodio, međutim, mi smo tu da svjedočimo istinu i da na tim temeljima gradimo budućnost”, zaključio je Soldo.