Sjeti se hrabrosti, svjedoči vrijednosti. Kupuj braniteljsko.

ZAJEDNO U RATU, ZAJEDNO U MIRU – SUSRET BRANITELJA HERCEGOVINE I DALMACIJE HVO I HV IZ ČETIRI ŽUPANIJE

Zajednički susret predstavnika braniteljskih udruga Hrvatskoga vijeća obrane i Hrvatske vojske s područja Hercegovine i Dalmacije, odnosno iz četiriju županija, čiji je domaćin bio ministar za pitanja branitelja Hercegovačko-neretvanske županije Oliver Soldo zajedno s udrugama iz domovinsko rata HNŽ, upriličen je 19. rujna 2022. u Mostaru.

Nakon okupljanja branitelja pred Hrvatskim domom “Herceg Stjepan Kosača” u povodu prisjećanja na 19.09.1991.godine Tihe okupacije Mostara od JNA i srpskih rezervista te prvog otpora koji su pružili dragovoljci Domovinskog rata, susret predstavnika braniteljskih udruga iz Hercegovačko neretvanske županije, Zapadno hercegovačke županije, te Splitsko-dalmatinske županije i Dubrovačko-neretvanske županije, započeo je polaganjem vijenaca i odavanjem počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima pred središnjim spomenikom braniteljima iz Domovinskoga rata u Mostaru.

Program je nastavljen u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u čijem je predvorju otvorena izložba fotografija iz Domovinskoga rata koju je otvorio ratni ministar obrane HR-HB Vlado Šoljić, kao spomen na sve sudionike rata, branitelje, najbolje sinove našeg naroda koji su u teškim vremenima, predvođeni HVO, izborili slobodu koju danas uživamo.

ZAJEDNO U RATU, ZAJEDNO U MIRU
Uzvratni posjet branitelja Splitsko-Dalmatinske i Dubrovačko- Neretvanske Županije braniteljima Hercegovine RC Zadrugar

Otvaranje izložbe bio je uvod u tribinu “Zajedno u ratu, zajedno u miru” koja je potom održana u maloj dvorani Kosače.

Pozdravivši sve prisutne, ministar Soldo se osobito zahvalio predstavnicima braniteljskih udruga, a preko njih i svim sudionicima Domovinskog rata, na iskazanoj želji da i u miru “budemo čvrsto jedni uz druge” i snažna međusobna pomoć i potpora. Imajući u vidu potrebu snažnijeg čuvanja memorije, spomena na sve sudionike Domovinskoga rata i brojne oslobodilačke akcije, zahvaljujući kojima je osigurana sloboda i iznova potvrđen suverenitet Hrvata u BiH a jednako i na zajedničke legalne i legitimne akcije HVO-a i HV-a na oslobađanju okupiranih dijelova BiH i RH, bila je to ujedno i središnja tema održane tribine.

Naime, brigadir Martin Pažin, zapovjednik 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH, predstavio je projekt Muzeja Hrvatskoga vijeća obrane iz Domovinskoga rata koji je smješten u Vojarni “Stanislav B. Kraljević” u Mostaru, dok je projekt Muzeja Domovinskog rata u Splitu prezentirao ravnatelj Matej Gabrilo.

Kako je tijekom prezentacija istaknuto, misija oba muzeja – u Mostaru i u Splitu, odnosno HVO-a i HV-a jest prikupljanje, istraživanje, očuvanje, zaštita, prezentacija i interpretacija materijalnih i nematerijalnih dobara koji su proizašli iz Domovinskog rata. No, primarna je zadaća sustavno prikupljanje građe iz Domovinskog rata, njezino čuvanje, stručno održavanje, sređivanje, konzerviranje te trajno zaštićivanje, a osobito njegovanje uspomene na pozitivne vrijednosti Domovinskoga rata te edukacija šire javnosti. Poseban je naglasak stavljen na edukaciju građana, djece, učenika, ali i uopće mladih te promicanje istine o Domovinskom ratu.

Istodobno, kako bi pored čuvanja uspomene na branitelje, sudionike i uopće Domovinski rat, bila osigurana trajna i učinkovitija pomoć braniteljima, njihovim obiteljima, snažnija skrb o obiteljima poginulih branitelja, program prekogranične suradnje branitelja u miru predstavio je Stipe Efendić, u ime Braniteljske socijalno-radne zadruge Dalmatia Ruralis, koji već dugi niz godina uspješno provodi programe pomoći i edukacije na radu s projektima, a sve s ciljem snažnije pomoći i potpore razvojačenim braniteljima.

ZAJEDNO U RATU, ZAJEDNO U MIRU

Na kraju su se predstavnici braniteljskih udruga iz Dubrovačko-neretvanske županije i Splitsko- dalmatinske županije obratili prisutnima, dajući podršku ovakvim aktivnostima i projektima koji iz njih proizlaze, a sve s temeljnim ciljem – čuvanje dostojanstva Domovinskog rata i trajna briga o braniteljima i njihovim obiteljima u miru.

Susret je potom završen u poslijepodnevnim satima zajedničkim radnim ručkom na kojem je nastavljen razgovor o što skorijem ostvarenju predstavljenih projekata te razmjeni prigodnih poklona i darova.